sobota 22. června 2013

Jakou velikost satelitní paraboly zvolit

Jednou z nejčastějších otázek, s jakou se u zákazníků setkávám je jakou zvolit velikost satelitní paraboly. Otázka je jednoduchá i složitá zároveň, podle toho z jaké roviny se na ní podíváme.


Jednoduchý výběr

Celá odpověď může být vlastně hrozně jednoduchá, protože pokud nechceme přijímat nějaký exotický nebo naprosto speciální kanál, který je k dispozici na nějakém extrémním směru, postačí nám obyčejná parabola 60 nebo 80cm, která nám prostě PŘIJME VŠECHNO co se v našich končinách nabízí.


Co je na prodejnách

Protože většina nám dostupných satelitů má své vysílače otočeny na centrální Evropu a protože v obchodech stejně nic jiného nemají dojdeme k volbě mezi dvěma rozměry - 60cm a 80cm. Není třeba řešit jestli je parabola 80cm, 85cm, 87cm, 90cm nebo tak něco,  všechny mají pro naše účely naprosto srovnatelné parametry (ano jsou mezi nimi rozdíly, ale pro naprostou většinu lidí je zbytečné tyto rozdíly řešit, protože stejně záleží na tom, jak se parabola nastaví)


Souboj rozměrů

Obecně platí: na 60cm chytneš v ČR všechno co chceš. 
Přesto doporučujeme spíše osmdesátku, protože signál z ní je stabilnější, nebývá tolik ovlivňován počasím a co hlavně, je možné na ní dát více snímačů (LNB, convertor) a s jednou parabolou přijímat z několika satelitních směrů

Pokud chcete nějakou tabulku:
Thor / Intelsat 1°W - freeSAT, UPC Direct, DIGI TV = stačí 60cm 
I když se to nezdá, úplně to stačí. Na okolních družicích stejně nic jiného zajímavého takže prostá šedesátka úplně stačí
Astra 19,2°E / Astra 23,5°E / Hotbird 13°E / Astra 28,2°E - Skylink, CS link, T-mobile TV, všechny evropské země a dostupné kanály = 60 cm jednotlivě, pro více 80cm

Družice jsou dost silné, takže 60cm úplně stačí, pokud chcete jednotlivě některou z družic. Často se ale dělá kombinace více směrů buď s pomocí Monoblocku nebo s pomocí více LNB a proto je vhodné použít 80 / 85cm parabolu, která úplně stačí na dva, nebo dokonce i na tři směry.


Co vlastně chci???  aneb Chci vůbec něco zvláštního?

Pro správnou volbu paraboly je nutné vědět především jaké satelitní směry bychom chtěli přijímat. Většina lidí vám obligátně řekne něco jako Chci Astru... a to bez toho, že by tušili, co to vlastně znamená.
Já jdu vždy s otázkou ale ještě dál - ptám se lidí jaké téma nebo jaké jazyky by vlastně chtěli na satelitu mít.
Nutno poznamenat, že většina dotazovaných je touto otázkou značně zaskočena, protože sami sobě tuto otázku nikdy nekladli. Prostě "chtějí satelit"


Univerzální odpověď

Moje odpověď tedy zní - pokud nechcete něco vyjimečného, nějaký extrémní kanál, vždy si s běžným sortimentem na trhu vystačíte.


Exotické nebo vyjímečné kanály

Jsou samozřejmě satelitní kanály, pro jejichž příjem je nutné použít parabolu nestandardních rozměrů. Tyto družice nejsou primárně určeny pro vykrytí evropského území a tak je potřeba chytat už jen okraje jejich vysílacího diagramu a proto je potřeba použít velkou parabolu. Mezi ně patří například tyto programy / satelity:

  • Arabsat 26°E            parabola 80cm / 180cm / 260cm               arabské kanály
  • Nilesat 7°W              parabola 80cm / 140cm / 290cm               arabské kanály
  • Astra 28,5E              parabola 210cm                                        BBC, ITV, 4,5...
  • Turksat 42°E            parabola 120cm                                        turecké kanály
  • Eutelsat 36°E            parabola 160cm                                        ruské kanály
  • a další
(více rozměrů je napsáno proto, že každý transpondér na družici má jiný výkon)


Pokud potřebujete konkrétní radu, obraťte se na +INESIA, s.r.o.  příp. na firemní web  nebo přímo na mě. 

Žádné komentáře:

Okomentovat